Prioritatea este atingerea tintelor de colectare selectiva, pentru care Romania are deschisa procedura de infringement

Guvernul Tudose, 29-06-2017: Ministrul desemnat pentru Mediu, Gratiela Leocadia Gavrilescu, a primit aviz favorabil de la Comisiile reunite pentru Mediu si echilibru ecologic de la Senat si Camera Deputatilor. 

„Suntem la ora actuala la o cota de reciclare de 2-3%. Suntem aproape pe ultimul loc la reciclare, din tarile europene. Trebuie sa facem la nivel national o campanie de constientizare si aplicare a acestui mod de colectare. (…) Nu putem face o protectie a mediului in Romania fara toti cetatenii implicati. Se apropie deja de finalitatea unor masuri pe care trebuia sa le punem in aplicare din 2007. Daca in primul mandat am reusit sa imi indeplinesc obiectivele pe care le-am prezentat in fata comisiilor reunite si ale Guvernului, consider ca aceste obiective sunt ale tuturor romanilor. Daca nu vom rezolva problema colectarii selective, vom fi pasibili sa platim foarte multe milioane de euro pentru infringementele care sunt trimise la Curtea Europeana de Justitie. Prioritatea este de a indeplini strategia nationala de reciclare a deseurilor. Astfel nu vom ajunge in 2020 la tinta de colectare 50% si 2050 – zero”, a declarat Gratiela Gavrilescu.
Tot in ceea ce priveste colectarea deseurilor, aceasta a declarat ca a obtinut o derogare pana la 1 ianuarie 2019 pentru plata taxei de groapa.
„Pana sa trecem la colectarea selectiva pentru cele 4 categorii de ambalaje, avem posibibilitatea sa colectam pe doua categorii, umeda si ambalaje, sa platim doar partea umeda pe care o ducem la groapa. Despre taxa la groapa, pe noi ne intereseaza ca cetateanul sa nu plateasca daca nu a fost informat si stie ce sa faca, Comisia Europeana a fost de acord ca Romania nu este pregatita pentru implementarea ei. Am obtinut o derogare pana la 1 ianuarie 2019. Am obtinut si masuri penalizatoare doar pe diferenta pe care nu vom reusi sa o indeplinim la finalul anului 2017”, a mai declarat ministrul desemnat pentru Mediu.
Aceasta a mai declarat ca se analizeaza infiintarea unei agentii pentru preluarea depozitelor deseuri de catre stat si reintroducerea in circuitul economic.

Citeste restul articolului pe Hotnews.

Tagged

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *